Bilim dünyasının konuştuğu keşif: İnsanlar, yiyecekleri bilinenden çok daha önce pişirmeye başladı

Yeni bir araştırma, insanların yiyecekleri pişirmeye düşünülenden çok daha evvel başlamış olabileceğini ortaya koydu.

İsrail’de yürütülen bilimsel araştırmada, binlerce yıl öncesinden kalan balık fosilleri incelendi. Araştırmacılar, birinci insanların 780 bin yıl evvel, yani varsayım edilenin 600 bin yıl öncesinde yemek yaparken ateş kullandığına dair ispatlar elde etti. Bulguların insanlığın yiyecekler için ateş yaktığını gösteren en eski deliller olduğuna dikkat çeken bilim insanları, yiyecekleri daha çiğnenebilir ve sindirilebilir hale getiren ateş kullanımın nüfus artışına yol açarak insanlık tarihi açısından bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

İlk insanların tam olarak ne vakit yiyecekleri pişirerek yemeye başladığı sorusu uzun vakittir bilim dünyasında tartışma yaratıyor. Ateş yakılan yerlerin ısınmak için mi yoksa yiyecek pişirmek için mi kullanıldığını belirlemek güç olduğu için bu sorunun karşılığını bulmak güç.

Daha evvel yiyecek pişirmek için ateş kullanıldığına dair en eski ispatlar, Neandertaller ve birinci Homo Sapiens’lerin yaşadığı 170 bin yıl öncesine aitti. Lakin dün yayınlanan yeni araştırmada, İsrail’in kuzeyindeki Gesher Benot Ya’aqov bölgesinde bulunan balık fosilleri, insanlığın çok daha eski periyotta de et pişirmek için ateş yakmış olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmayı yürüten Tel Aviv Üniversitesi’nden arkeolog İrit Zohar,  bulunan balıkların kemiklerinin pişmiş balıklardaki üzere yumuşadığını vurguladı. Alanda ayrıyeten yanık taş örneklerine de rastlandı.

Ateşin yaklaşık 1,7 milyon evvel, Homo Sapiens’lerden çok evvel yaşamış olan Homo Erectus’lar tarafından bulunduğu düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir