Yapılışı çok kolay. Yoğurdu geniş bir tencerenin içine yaydığınız pak, pamuklu bir beze dökün. Tülbent üzere bezler olur. Bezin dört ucunu üstte birleştirip yüksek bir yere asın. Altına damlayan suları toplayıp ayrıyeten kullanın. Yaklaşık 24 saat sonra yoğurttan su çıkmaz olunca bezden alıp cam kavanozda saklayın. Bunun biraz daha uzun ömürlü olmasını isterseniz biraz tuzla karıştırabilirsiniz.
1 kg yoğurt 24 saat süzüldüğü vakit 600 gr yoğurt suyu ve 400 gr süzme yoğurt çıkıyor. Birden fazla salata için yalnızca 1-2 saat süzülmüş yoğurt da işinizi görür.
Çıkan yoğurt suyunu atmıyoruz. O da, en az yoğurt kadar değerli. olduğu üzere içebilir yahut hamur işlerine katabilirsiniz. Buzdolabında saklamayı unutmayın!
Malzemeler
İstediğiniz ölçüde yoğurt,
Kullanacağınız tanım için tuzlu yoğurt gerekliyse tuz.
Adım Adım Üretim Aşamaları
Hazırlanışı
Tuz kullanacaksanız yoğurt ve tuzu yoğurdu fazla sulandırmadan nazikçe karıştırın,
Yoğurdu kahve filtresine, süzgecin içine yerleştirdiğiniz kağıt havlunun üzerine yahut tekrar süzgece yerleştirdiğiniz iki katlı tülbentin üzerine alın,
Suyunun istediğiniz kıvama gelene kadar süzülmesini bekleyin,
Eğer oda sıcaklığı çok yüksekse yahut yarım saatten daha uzun mühlet bekleyecekse bekletme sürecini buzdolabında yapın,
Süzülen yoğurdu aksi çevirip bir kaba alın ve filtreyi, kağıt havluyu ya da tülbenti yoğurda bulaştırmadan alın.